Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 203.50 €/t
Porumb MATIF 194.50 €/t
Rapiță MATIF 459.00 €/t
Grâu CBOT 556.00 ¢/b
Porumb CBOT 435.50 ¢/b
Soia CBOT 1,174.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 344.40 $/st
Ulei de soia CBOT 45.89 ¢/lb

Analiza pieței de semințe oleaginoase 4 - 11 ianuarie 2024

Analiza pieței de semințe oleaginoase 4 - 11 ianuarie 2024
Vremea
 
Furtunile devastatoare care au avut loc în decembrie, și care s-au soldat tragic cu mai multe victime, au avut în mod surprinzător un efect benefic asupra culturilor de soia. Pe baza datelor de la Bursa de cereale din Rosario, randamentul anticipat pentru această cultură este de 50 milioane tone.

Bursa din Buenos Aires, care nu și-a actualizat prognoza de la o proiecție din septembrie de 50 milioan tone pentru soia, anticipează că condițiile climatice din ianuarie vor continua probabil să fie benefice perspectivelor de recoltă. 

Sunt de așteptat temperaturi moderate, alături de un risc scăzut de căldură extremă, cuplat cu precipitații continue care completează rezervele de umiditate din sol. Cu toate acestea, meteorologii apreciază că luna martie ar putea aduce o diminuare a ploilor și o creștere a temperaturii. 
În ciuda previziunilor scăzute ale culturilor din Brazilia, precipitațiile recente au atenuat preocupările privind randamentul și au redus dependența de livrările din SUA. 

 


Prețuri 
 
Piețele de rapiță s-au confruntat cu presiuni în urma scăderii prețurilor la soia, ceea ce a făcut ca contractele futures de rapiță din Paris (mai-24) să se încheie săptămâna trecută la 424,25 EUR/t, în scădere cu 16,50 EUR/t. Noile contracte futures (24 noiembrie) au scăzut, de asemenea, la 430,75 EUR/t, o reducere de 13,25 EUR/t. 
În mod similar, contractele futures ICE canola au cunoscut o scădere din cauza vânzărilor tehnice și a exporturilor canadiene lente. 
Prețurile de rapiță livrate la Erith (24 ianuarie) au fost listate la 364,50 GBP/t, în timp ce prețurile Harvest-24 au fost cotate la 368,00 GBP/t.
Spre deosebire de anul trecut, prețurile actuale de pe piață ale rapiței au luat în considerare riscurile și incertitudinile legate de conflictul Rusia/Ucraina. În ciuda războiului, mărfurile din regiunea Mării Negre au continuat să curgă, deși mai lent. În plus, Ucraina continuă să producă mărfuri agricole pentru exportul global. Prin urmare, prezicerea prețurilor în 2024 este mai dificilă.
În timp ce contractele futures de rapiță reflectă nivelurile preconflict și premergătoare crizei energetice, prețurile la soia rămân ridicate din punct de vedere istoric. Indicațiile sugerează că rezervele de rapiță s-ar putea strânge în 2024/25. Cu toate acestea, creșterea potențială a zonei de producție din Canada ar putea contracara această tendință. 
 

Reperele săptămânii
 
La începutul anului, performanța generală slabă a semințelor oleaginoase a afectat inclusiv rapița, prețurile scăzând în primele trei zile de tranzacționare ale anului. Factorii care contribuie includ inundațiile din Germania, condițiile meteorologice umede din Franța și o piață de numerar stagnantă. 
În ciuda reticenței fermierilor de a vinde, prețurile făinii de rapiță au scăzut ușor, dar continuă să aibă o tendință ridicată din cauza penuriei de livrare pe termen scurt. În plus, prețurile uleiului de rapiță în Rotterdam și canola din Winnipeg au scăzut, de asemenea, atingând un minim din jumătate de an. 
 

Prețurile la soia au scăzut și ele, pe fondul îmbunătățirii situației de cultivare în Brazilia și unei creșteri a exporturilor braziliene către China, care au condus la creșterea stocurilor din SUA și au exercitat presiuni în scădere asupra valorilor de tranzacționare. Cotațiile au fost, de asemenea, afectate de o performanță slabă recentă a țițeiului.
 
Contractele futures pe soia din Chicago au înregistrat o scădere săptămânală de 3,3%, închizându-se vineri la 464,49 USD/t. Factori precum vremea favorabilă în Brazilia, un dolar american mai puternic și cererea slabă pentru boabe de soia din SUA au determinat declinul. 
 
Ratele crescute de producție de soia în Argentina, Paraguay și Uruguay contrabalansează și mai mult deficitul modest din Brazilia. În plus, vânzările de soia din SUA la export au scăzut sub așteptările comerciale. 
 
Contractele futures pentru uleiul de palmier din Malaezia au înregistrat o scădere inițială înainte de a se recupera din cauza scăderilor anticipate ale producției și exporturilor. Într-o altă ordine de idei, vineri, USDA va publica date cruciale, inclusiv potențiale revizuiri în scădere a culturii de soia din Brazilia.
 
Regiunea Mării Negre

Începând cu 10 ianuarie, autoritățile din Turcia au abolit prețurile de referință pentru importurile de floarea soarelui și uleiul brut de floarea soarelui. Aceste valori de referință au fost stabilite anterior la 700 USD și, respectiv, 1.350 USD și au fost în mare parte benefice pentru producătorii autohtoni în detrimentul consumatorilor. 
Taxele de import se aplică în continuare, fiind de 27% pentru floarea soarelui și 36% pentru uleiul brut de floarea soarelui. Aceste taxe vor fi acum calculate pe baza prețului de import convenit de comun acord, care este de așteptat să fie semnificativ mai mic decât valorile de referință anterioare. 
 
Perspective

Tendința descendentă a semințelor oleaginoase continuă la începutul noului an. În general, prețurile rămân sub presiune. Perspectivele mai bune din Brazilia și situația bună a aprovizionării pentru morile de ulei de rapiță joacă un rol major. Faptul că suprafața cultivată în Germania și Franța este în scădere în prezent nu se reflectă în așteptările de preț.
Potențialul de scădere a prețurilor la rapiță este mai limitat pe termen lung dacă livrările din UE sunt mai mici pentru recolta-24. Cu toate acestea, sentimentul general al pieței va fi dictat în mare măsură de boabele de soia.
Etichete: cereale2024 ulei floarea soarelui raport piata cereale preț CPT floarea soarelui cotatii bursiere grau preturi cereale pret FOB Constanta tranzactionare porumb vand cumpar porumb cotatii rapita vanzare cereale tranzactionare orz grain event 2024 preturile graului 2024

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.