Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 255.25 €/t
Porumb MATIF 214.75 €/t
Rapiță MATIF 479.50 €/t
Grâu CBOT 683.25 ¢/b
Porumb CBOT 469.75 ¢/b
Soia CBOT 1,226.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 378.40 $/st
Ulei de soia CBOT 43.64 ¢/lb

Analiza pieței de semințe oleaginoase 25 ianuarie - 01 februarie

AgriPortal |01.02.2024
155
Analiza pieței de semințe oleaginoase 25 ianuarie - 01 februarie
Vremea
 
Vremea din Brazilia este status quo, însă Argentina se confruntă cu un val de căldură, care ar putea avea un impact asupra recoltei recent plantate. Brokerul de mărfuri de la Allendale, Greg McBride, a oferit o actualizare despre cele mai recente condiții meteorologice din America de Sud. 
Estimările culturii braziliene de soia au rămas neschimbate pentru o vreme, dar se pare că există analiști care anticipează o recoltă mai mică. 
 


Prețuri Matif
 
Reperele săptămânii 
 
Contractele futures pe soia CME au înregistrat pierderi săptămâna trecută din cauza recoltelor în creștere din Brazilia care au lovit piața, impactând astfel cererea de export din SUA. Contractele futures pe soia din Chicago au fost presate săptămâna trecută, deoarece contractul din 24 mai a scăzut cu 2,48 USD/t, pentru a se închide vineri la 446,85 USD/t. Contractul din 24 noiembrie a încheiat sesiunea de vineri la 435,37 USD/t, în scădere cu 2,30 USD/t pe parcursul săptămânii. O mare parte din această presiune a venit pe măsură ce recolta braziliană progresează și soia braziliană începe să vină pe piață, contribuind la cererea slabă de export din SUA. 
 
USDA a raportat vânzări de export dezamăgitoare din cauza abundenței aprovizionării din America de Sud și a cererii globale slabe. Acest lucru a fost cauzat parțial de o reducere a efectivului de porci din China (4,1% față de anul trecut), principalul importator. O prognoză meteo îmbunătățită în regiunile cheie din America de Sud a atenuat îngrijorările legate de aprovizionare.
Săptămâna trecută, Bursa de cereale din Buenos Aires și-a crescut estimarea producției de soia, iar recolta Argentinei se așteaptă acum să atingă 52,2 Mt. Aceasta este cu 1% în creștere față de estimarea anterioară, deși este evident că ar fi nevoie de mai multă ploaie pentru a atinge această estimare.
Între timp, piețele de ulei de palmier din Malaezia au găsit un oarecare sprijin față de preocupările legate de producție și vremea instabilă din Indonezia. Cu toate acestea, prețurile mai slabe ale țițeiului fac uleiul de palmier mai puțin atractiv pentru biomotorină.
 
Refinitiv Commodities Research a redus cu 3,9 milioane tone prognoza la producția de soia din Brazilia pentru sezonul 2023/24, la 149,3 milioane tone, reflectând scăderea vertiginoasă a densității vegetației în cele mai mari state producătoare.
 
În ciuda slăbirii monedei euro în raport cu dolarul american săptămâna trecută și a susținerii din partea piețelor de ulei de palmier din Malaezia, contractele futures de rapiță din Paris au fost în general presate săptămâna trecută. Rapița Matif s-a confruntat săptămâna trecută cu presiuni, în ciuda unui euro mai slab față de dolarul american și a sprijinului din partea piețelor de ulei de palmier din Malaezia. Prețurile interne au urmat traiectoria contractelor futures. Incertitudinea din jurul politicii monetare europene a dus la o slăbire ușoară a monedei euro față de dolarul american, oferind un anumit sprijin contractelor pe rapiță Matif. 


 
 
Conform unei analize a OleoScope and the Oil and Fat Union, Rusia a crescut exporturile de ulei vegetal în 2023, până la 6,5 milioane tone, cu  o treime mai mult decât în anul anterior. „Rezultatul actual este cel mai ridicat pentru țară și a fost obținut datorită recoltelor record de culturi de semințe oleaginoase în 2022 și 2023, păstrării taxelor la exporturile de semințe oleaginoase și cererii tot mai mari de produse finite în străinătate”, a declarat analistul agenției, Kirill Lozovoy.
 
Perspective
 
Pe termen scurt, mișcarea prețurilor rapiței Euronext se concentrează pe cererea de export din UE, precum și pe urmărirea mișcării pe piața mai largă a semințelor oleaginoase. Reducerile preconizate ale însămânțărilor de rapiță din UE pentru 2024/25 susțin perspectivele pe termen mai lung.
Pentru soia, pe termen scurt, accentul este pus pe producția din America de Sud, precum și pe cererea de export din SUA, deși este nevoie de mai multă cantitate de apă astfel încât proviziile din America de Sud să fie conform așteptărilor. Pe termen mai lung, este probabil ca proviziile braziliene să cântărească pe piața globală...




Etichete: cereale2024 ulei floarea soarelui raport piata cereale preț CPT floarea soarelui cotatii bursiere grau preturi cereale pret FOB Constanta tranzactionare porumb vand cumpar porumb cotatii rapita vanzare cereale tranzactionare orz grain event 2024 preturile graului 2024

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Analiza săptămânală a pieței de porumb - 14 mai 2024

Condițiile pentru dezvoltarea noii culturi de porumb din SUA rămân favorabile, cu precipitații continue și temperaturi sezoniere. Cu toate acestea, ploile abundente și temperaturile răcoroase din vestul Europei vor fi problematice pentru însămânțarea deja întârziată

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.