Vremea
Fenomenul persistent El Niño este de așteptat să limiteze producția agricolă în 2024, similar impactului său din anul precedent, deși nu atât de grav pe cât se anticipa inițial. Mai mult, există o șansă de 55% ca La Niña, adesea considerată omologul lui El Niño, să apară între iunie și august, conform previziunilor Serviciului Meteorologic din SUA, reducând potențial producția în sectorul agricol.
Există o probabilitate de 79% ca modelul meteorologic El Niño să se încheie în aprilie-iunie, potrivit Serviciului Meteorologic din SUA, sugerând că economia mondială a rezistat deja la cel mai rău fenomen climatic. Acestea fiind spuse, impactul economic al El Niño va fi probabil observat chiar și după încheierea acestuia, pe măsură ce culturile vor fi în curs de recoltare.
Prețuri Matif
Reperele săptămânii
Prețurile semințelor de rapiță au înregistrat câștiguri săptămâna trecută pe fondul unei piețe provocatoare de soia și a unei ușoare susțineri a țițeiului. Asociația de afaceri UCAB a raportat o scădere potențială de 15-20% a recoltei de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina din 2024 din cauza semănării reduse, ceea ce a afectat aprovizionarea cu rapiță a UE, deoarece Ucraina este un furnizor cheie al UE.
Contractele futures de rapiță la Paris au crescut cu 9,50 EUR/t pentru contractul din 24 mai, încheind sesiunea la 427,50 EUR/t, în timp ce contractele futures pentru contractul din 24 noiembrie au crescut cu 4,25 EUR/t, până la 429,25 EUR/t.
Între timp, pe parcursul săptămânii, rapița Matif și-a păstrat rezistența la vânzare (precum și media mobilă pe 20 de zile), scăzând cu doar 0,2% și rămânând confortabil peste pragul de 420 EUR/t. Rapița europeană se află însă pe un trend descendent deoarece complexul de semințe oleaginoase nu oferă suficient suport pentru a inversa tendința. Lipsită de suportul complexului de soia CBOT, rapița poate găsi sprijin ușor pe piața uleiurilor vegetale, unde contractele futures pe uleiul de palmier brut (CPO) din Malaezia au revenit lunea aceasta cu creșteri de 1,5%.

În ultima săptămână contractele futures pe boabe de soia CME au scăzut cu 1,2% pentru contractul din 24 mai, ajungând la 432,15 USD/t, presate de previziunile optimiste ale recoltelor din America de Sud, cererea în scădere și proiecțiile privind însămânțările de soia din SUA pentru sezonul 2024/25.
Precipitațiile recente din Argentina au îmbunătățit perspectiva aprovizionării cu boabe de soia, estimările sugerând o mărime a culturii de peste 50 Mt, sporind aprovizionarea pieței globale, alături de contribuții semnificative din partea Braziliei.
Perspectivele USDA au indicat o creștere de 4,7% a însămânțărilor de soia din SUA în sezonul următor, cu o acumulare estimată a stocurilor depășind previziunile pieței. Îngrijorările legate de cerere au apărut din China din cauza scăderii efectivului de porci care, la rândul său afectează cererea de furaje.
Producția globală de soia pentru sezonul 2023/24 este estimată să crească cu 5,3%, ajungând la 398,2 milioane tone (Mt) față de 378,1 Mt în anul precedent. Proiecțiile din America de Sud indică o scădere cu 3,7% a producției Braziliei la 156 Mt, în timp ce producția Argentinei este de așteptat să se dubleze la 50,0 Mt. Producția Paraguayului este văzută în ușoară creștere cu 2,5%, de la 10,1 Mt la 10,3 Mt.

Analiștii USDA au prevăzut, de asemenea, o reducere cu 2,5% a recoltei de soia din SUA, la 113,3 Mt, față de 116,2 Mt din sezonul precedent. Brazilia urmează să conducă volumele de export cu 100,0 Mt, marcând o creștere de 4,7% față de 95,5 Mt în perioada anterioară, în timp ce exporturile din SUA se anticipează că vor scădea cu 13,6%, până la 46,8 Mt. Exporturile Argentinei ar putea crește cu 9,9%, până la 4,6 Mt.
Totodată, se estimează că importurile Chinei vor crește ușor cu 1,1%, până la 102 Mt. Stocurile finale globale de semințe oleaginoase sunt de așteptat să crească cu 12,0%, până la 116,0 Mt, cu creșteri notabile ale stocurilor în Argentina, SUA și China.
Regiunea Mării Negre
Exporturile bulgare de șrot de floarea soarelui au scăzut cu 29% în acest sezon, totalizând peste 0,28 Mt, comparativ cu anul record anterior, alimentat de importurile ieftine din Ucraina. În ciuda reducerii, cifra din acest an rămâne încă cu 21% peste media pe cinci ani, asigurând Bulgariei a doua poziție de export. China rămâne principalul importator, achiziționând 0,25 Mt, în scădere față de 0,31 Mt anul trecut, cu exporturi minime către țările UE. Recentul acord guvernamental care vizează menținerea regimului de licență pentru importul de cereale al Ucrainei poate împiedica importurile de floarea soarelui și, în consecință, exporturile de șrot. În ciuda acestui fapt, unii comercianți ucraineni raportează că au fost înlesnite procedurile de licență de export către Bulgaria, contrar poziției Ministerului Agriculturii din Bulgaria împotriva simplificării licențelor. Rezultatul rămâne de văzut...