Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 215.00 €/t
Porumb MATIF 216.00 €/t
Rapiță MATIF 476.00 €/t
Grâu CBOT 539.25 ¢/b
Porumb CBOT 398.00 ¢/b
Soia CBOT 1,097.25 ¢/b
Șrot de soia CBOT 339.10 $/st
Ulei de soia CBOT 46.21 ¢/lb

Analiza pieței de semințe oleaginoase 14-21 decembrie 2023

AgriPortal |21.12.2023
145
Analiza pieței de semințe oleaginoase 14-21 decembrie 2023
Vremea

Ploile abundente se vor muta înapoi în centrul Braziliei și vor dura până la sfârșitul anului, ajutând la schimbarea condițiilor pentru boabele de soia, care se află în stadiul de întărire a păstăilor. Zonele sudice, ce au avut parte de perioade mai secetoase în ultimele două săptămâni, vor avea, de asemenea, averse frecvente. În Argentina, ploi locale vor continua în această săptămână, menținând solul umed, dar pentru luna ianuarie sunt prognozate ploi consistente, cu condiții bune pentru dezvoltarea culturilor de soia.
 
Repere de pe piața globală

Rapița la Bursa Euronext a urmat căderea de pe piața de canola din Canada, unde cel mai activ contract din martie se tranzacționează aproape de cel mai scăzut nivel de șase luni, deoarece cererea de export rămâne slabă. De asemeena, contractele futures pe soia din Chicago au scăzut, în urma prognozelor meteorologice ce arată că unele zone uscate din Brazilia vor primi precipitații atât de necesare în zilele următoare.

              

Importurile totale de rapiță făcute de UE în acest sezon se ridică la 2,56 milioane tone, ceea ce este cu 27% mai mic decât în sezonul trecut. Potrivit CE, marii importatori de rapiță sunt Belgia (685.630 tone), Germania (609.745 tone), Franța (474.465 tone), Țările de Jos (278.853 tone) și România (129.479 tone). Importurile de ulei de floarea soarelui se ridică la 1,05 milioane tone, cu 13% mai mult față sezonul trecut în timp ce importurile de ulei de palmier totalizează 1,58 milioane tone, ceea ce este cu 14% mai puțin decât anul trecut. Conform datelor Fediol, volumul de prelucrare a semințelor oleaginoase din UE a revenit în luna noiembrie, cu o creștere de 7%, până la 3,25 milioane tone, comparativ cu luna precedentă, bazat pe creșterea procesării semințelor de floarea soarelui, la cel mai ridicat nivel lunar din 2021, de 600.000 tone.

Piața de soia din SUA nu a reacționat atât de mult la vremea nefavorabilă din Brazilia, deoarece încă nu sunt dovezi că vor crește exporturile SUA peste cifra actuală propusă de USDA pentru acest sezon (47,76 milioane tone) - pentru a justifica raționalizarea cererii cu prețuri mai mari. Aceasta pentru că, cu vreme favorabilă, recolta din Argentina ar putea ajunge la 50 milioane tone iar, cu taxele de export de 33% acum pentru soia, șrot și ulei de soia, țara sud-americană ar putea exporta 10 - 12 milioane tone. Iar Paraguay și Uruguay încă 10 milioane tone. Recolta braziliană ar trebui să scadă la 140 milioane tone pentru a împinge cel puțin 3 milioane tone din cererea mondială pentru recolta din SUA (cea mai recentă estimare a recoltei braziliene, făcută de consultanța Itaú BBA, este pentru 153 milioane tone, cu exporturi anticipate la 95-96 milioane tone).

Bursa de cereale din Buenos Aires consideră, în analiza sa săptămânală, că semănatul la soia a ajuns la 59,5% finalizat (din cele 17,3 milioane hectare proiectate), un avans de 7,8% față de săptămâna anterioară și un câștig de 9% față de sezonul trecut. Dar în stare bună spre excelentă se află acum doar 30% din totalul recoltei, o pierdere de cinci puncte procentuale față de săptămâna precedentă.

Guvernul argentinian intenționează să majoreze taxele de export pentru produsele din soia, la 33% (de la 31%) și să majoreze taxele la complexul de floarea-soarelui, la 15% (de la 7%). Această creștere este făcută pentru a compensa o reducere a taxelor pentru alte produse. Argentina este de așteptat să revină în 2024 la locul său ca primul exportator mondial de șrot de soia, după o redresare a producției de soia în sezonul 2023/24, dar mișcarea făcută de guvernul argentinian poate fi în detrimentul industriei locale de procesare, care a funcționat la niveluri extrem de scăzute în acest an din cauza penuriei de boabe de soia.

China continuă să cumpere soia din SUA în ciuda problemelor logistice din Canalul Panama (despre care se spune că ar putea continua încă 6 luni) și a dinamicii pieței ce presupune că boabele braziliene sunt mai competitive ca preț. China a cumpărat săptămâna trecută 25 de încărcături de boabe de soia din SUA (ducând totalul achizițiilor din acest sezon la peste 6 milioane tone) iar pe piață sunt speculații că o mare parte din achizițiile făcute de Sinograin sunt motivate politic, având în vedere încălzirea relației China-SUA – în ciuda conținutului mai scăzut de ulei pe care îl are soia din SUA față de cea din Brazilia.

În India, importurile de ulei vegetal comestibil în luna noiembrie au scăzut cu 25% față de anul anterior, până la 1,15 milioane tone, cu cea mai mare reducere la uleiul de palmier, cu 26%, până la 692.423 tone (importurile făcute din Indonezia au scăzut cu  21% față de un an în urmă, la 410.463 tone, iar cele din Malaezia, cu 31%, până la 195.505 tone). De asemenea, importurile de ulei de floarea soarelui au scăzut cu 18%, până la 128.707 tone, deoarece importurile crescute din Argentina, Rusia și România nu au reușit să compenseze faptul că nu au venit importuri din Ucraina și Bulgaria. Importul de ulei de soia a scăzut cu 35%, până la 149.894 tone.
 
Regiunea Mării Negre

Producția bună de semințe oleaginoase din regiune afectează cotațiile. Pentru floarea soarelui, prețurile DAP CVB (Constanța, Varna, Burgas) au încercat să se mențină în ultimele luni deasupra pragului de 430 USD/t, dar au simțit mereu presiunea recoltei relativ consistente de la Marea Neagră dar și la nivelul UE.

                   

Piața uleiului de floarea soarelui ucrainean a rămas tăcută în ultima săptămână, pe fodul ofertelor reduse de vânzare dar și de cumpărare. Nivelurile ofertei au fost afișate în intervalul 880-885 USD/t pentru livrarea în decembrie-ianuarie. În porturi, au fost făcute achiziții cu niveluri de preț de 755 USD/t CIF Izmail și 740 USD/t Pivdennyi. Pe de altă parte, exportatorii ucraineni de semințe de floarea soarelui sunt în proces de pregătire a documentației necesare pentru a solicita licențe pentru livrarea semințelor oleaginoase în Bulgaria.

Exporturile de ulei de floarea-soarelui din Rusia în noiembrie au crescut cu 33% față de luna anterioară, la 354.688 tone, cu 84% mai mari decât în aceeași lună a anului trecut, ducând exporturile de la începutul sezonului (1 septembrie) la 840.132 tone, un record. Dar exporturile rusești de ulei de rapiță au scăzut în noiembrie, cu 41% față de octombrie, până la 88.043 tone, cu 20% mai puțin față de aceeași lună a anului trecut, ducând totalul sezonului la 331.219 tone, dar cu 21% mai mult decât în sezonul anterior.
 
Perspective

Prețurile la semințe oleaginoase vor rămâne sensibile la condițiile meteo din Brazilia și la oricare alte reduceri de estimări de producție. În schimb, perspectivele de export vor susține contractele futures pentru uleiul de soia și uleiul de palmier, care primesc suport și din valorile mai ferme ale petrolului, conduse de tensiunile continue de la Marea Roșie, dar și din sprijinul extern din partea complexului energetic mai larg.
 Etichete: preț floarea soarelui DAP Constanța preț rapiță FOB Constanța preț soia 2023 grâu Bursă Matif porumb bursă CBOT rapiță export ulei de soia bursă CBOT export cereale grain event portul Galați tranzacții cât costă o tonă de rapiță

Mai multe știri

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Analiza săptămânală a pieței porumbului – 16 iulie 

Așteptările participanților la piață pentru un raport USDA favorabil vânzătorilor au fost pe deplin confirmate. În condițiile în care condițiile climatice din principalele regiuni producătoare rămân favorabile, presiunea asupra prețurilor va continua probabil.

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.