Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 182.75 €/t
Porumb MATIF 174.00 €/t
Rapiță MATIF 413.50 €/t
Grâu CBOT 560.00 ¢/b
Porumb CBOT 412.25 ¢/b
Soia CBOT 1,143.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 334.00 $/st
Ulei de soia CBOT 44.62 ¢/lb

Analiza pieței de îngrășăminte 23 - 29 noiembrie 2023

Analiza pieței de îngrășăminte 23 - 29 noiembrie 2023
Repere de pe piața globală
 
Institutul de îngrășăminte (TFI) și-a reiterat recent opoziția față de regula propusă de Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) de înăsprire a standardelor de calitate a aerului înconjurător (NAAQS) pentru particulele fine (PM2,5), potrivit unui comunicat de presă. Organizația și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru legislația care să interzică EPA să modifice standardul în acest moment.
 
Potrivit datelor oficiale, emisiile de PM2,5 au scăzut cu peste 40% în ultimii 20 de ani și continuă să scadă. În plus, regula actuală echilibrează protecția mediului cu o activitate comercială și industrială robustă, a declarat TFI în comunicat.
 
Piața internațională a ureei a avut o tendință descendentă, indicii prețurilor în general înregistrând scăderi substanțiale de la o săptămână la alta. Reducerile raportate în regiuna Marea Neagră au făcut ca prețurile FOB să scadă cu mai mult de 30 USD/tonă, valorile FOB din China au scăzut cu aproape 20 USD/tonă, valorile din Golful Arab au scăzut cu aproape 50 USD/tonă, iar valorile CFR Brazilia au scăzut cu peste 40 USD/tonă.  
De la începutul lunii, prețurile în Egipt au scăzut cu peste 10%, în timp ce prețurile NOLA/SUA și Brazilia au înregistrat scăderi între 15-20%.
 
Cererea pe majoritatea piețelor majore este scăzută, iar producătorii trebuie să găsească o casă pentru producție și să încerce să stimuleze cererea prin reducerea prețurilor. Se zvoneau că o ofertă de 305 USD/tonă FOB Golful Arab nu a atras interes.
Participanții de pe piață se așteaptă ca prețurile să coboare în continuare, deși la un moment dat, am putea vedea o creștere a prețurilor. 

În China au fost înăsprite restricțiile la export săptămâna aceasta, iar producătorilor locali li s-a spus să continue să producă și să vândă la prețuri mai mici. Producția zilnică actuală de uree în China a fost de 176.000 tone pe zi în această săptămână. Exporturile totale de uree din China în acest an până în octombrie se ridică la 3,4 milioane tone, în creștere (cu 1,47 milioane tone) de la an la an, dar sub cele 4,76 milioane tone exportate în aceeași perioadă a anului 2021.
Coreea de Sud a importat 594.000 tone până în octombrie, în scădere cu 23% de la an la an. Importurile din Noua Zeelandă până în octombrie au fost de 292.000 de tone, în scădere cu 13% față de anul precedent, față de 462.000 tone în primele 10 luni ale anului 2021.  
 
Industria fosfatului procesat se confruntă cu o aprovizionare strânsă din cauza absenței Chinei de pe piață. Exporturile de DAP chinezesc până în octombrie au fost de 4,05 milioane tone, în creștere cu 30% față de anul precedent. Exporturile MAP au fost de 1,7 milioane tone, în creștere cu 5% față de anul precedent.
Etanșeitatea fosfaților procesați a determinat creșterea prețurilor MAP în Brazilia în această săptămână, cu un preț CFR estimat între 560-565 USD/tonă. De menționat că Brazilia este în prezent în afara sezonului.
 
Piața de potasiu a înregistrat o activitate foarte mică în ultima săptămână, tocmai din cauză că Brazilia este în afara sezonului. Dar țara sud-americană este, de asemenea, afectată de vreme nerezonabilă și de probleme de logistică din cauza lipsei de camioane pentru transportul intern. 
Prețurile MOP granulare au fost evaluate în această săptămână la 330-335 USD/tonă CFR, cu așteptări de scăderi suplimentare în săptămânile următoare.
Prețurile standard ale MOP din Asia de Sud-Est au rămas neschimbate față de intervalul de săptămâna trecută de 300-330 USD/tonă CFR. Importurile indoneziene de MOP până în septembrie au fost de 1,5 milioane tone, mai jos cu 32,9% față de cele 2,3 milioane tone în primele nouă luni ale anului 2022.
 
Potrivit Asociației Internaționale a Îngrășămintelor, producția globală de MOP va crește cu 5% de la an la 65 de milioane tone. Perspectivele pentru prețurile potasiului sunt bearish, cu o ofertă amplă.
 
Prețurile amoniacului au fost stabile în majoritatea regiunilor, deoarece piața așteaptă o imagine mai clară a sentimentului pentru decembrie. Cea mai mare scădere a fost în Asia de Est, unde nivelurile CFR au scăzut cu 15 USD/tonă la 600 USD/tonă CFR, iar prețurile FOB au scăzut cu 17,50 USD/tonă. 
 
Piața energiei
 
Contractele futures pe gaze naturale europene au continuat traiectoria descendentă la aproximativ 43 de euro pe megawat-oră, cel mai redus nivel din ultimele șapte săptămâni, deoarece proviziile ample au compensat mai mult decât previziunile de vreme foarte rece în mare parte din Europa la începutul lunii decembrie. 
Actualele depozite de gaze naturale din Germania și Franța sunt aproape pline, în timp ce rezervele Italiei au depășit 96%. Totuși, temperaturile negative și zăpada se răspândesc pe tot continentul, ceea ce duce la o creștere preconizată a cererii de energie. 
Privind în perspectivă, prognozele indică un model de frig pentru cea mai mare parte a Europei în următoarele două săptămâni, deși unele modele sugerează o potențială revenire a temperaturii în nord-vest începând cu 6 decembrie. 
 
 
Perspective
 
Compania Yara își reduce impactul asupra mediului și introduce ambalaje realizate cu un procent de cel puțin 30% din plastic ce a fost reciclat în toată Europa în cursul anului 2023. Compania își propune să reducă amprenta de carbon a materialelor sale de ambalare cu 40% până în 2030 față de 2021. Yara este implicată și contribuie la programe de colectare și reciclare pentru materiale plastice agricole și materiale de ambalare a produselor, inclusiv stabilirea unor astfel de scheme împreună cu multe altele.
Consumul de plastic s-a dublat de patru ori în ultimii 30 de ani, iar producția de plastic s-a dublat din 2000 până în 2019, ajungând la 460 milioane tone. Plasticul nu numai că poluează mediul înconjurător, ci și amplifică schimbările climatice, contribuind la emisiile de gaze cu efect de seră în fiecare etapă a ciclului său de viață, de la producție până la gestionarea deșeurilor. În agricultură, utilizarea pe scară largă și pe termen lung a plasticului, împreună cu lipsa colectării sistematice și a managementului durabil, duce la acumularea de plastic în sol și mediile acvatice.
 
Mecanismul de finanțare a îngrășămintelor din Africa va oferi o garanție parțială a creditului comercial de 2 milioane USD și o finanțare grant de 219 000 USD pentru Apollo Agriculture Ltd, cu sediul în Nairobi, pentru a sprijini distribuirea a peste 7000 tone de îngrășăminte către aproximativ 100 000 de mici fermieri din Kenya.
 
În perioada 2024 - 2026, proiectul va sprijini Apollo Agriculture Limited să vândă îngrășăminte printr-o secțiune a rețelei sale, acoperind aproximativ 150 de comercianți cu amănuntul și 800 de agenți din sate, folosind platforme digitale.
 
Majoritatea fermierilor mici din Kenya cumpără îngrășăminte prin credite informale, instituții de micro finanțare și bănci comerciale, dar rămân suficiente provocări pentru fermieri să acceseze finanțarea pentru îngrășăminte, deoarece unii nu pot oferi garanții tangibile. Aceste noi fonduri vor fi canalizate prin proiectul de Finanțare a Îngrășămintelor pentru Managementul Agriculturii Durabile.
Etichete: Cereale2023 ulei floarea soarelui raport piata cereale preț CPT floarea soarelui cotatii bursiere grau grain event preturi cereale pret FOB Constanta valori tranzactionare porumb vand cumpar porumb cotatii rapita tranzactionare orz pret grau 2023

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.