Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 182.75 €/t
Porumb MATIF 174.00 €/t
Rapiță MATIF 413.50 €/t
Grâu CBOT 560.00 ¢/b
Porumb CBOT 412.25 ¢/b
Soia CBOT 1,143.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 334.00 $/st
Ulei de soia CBOT 44.62 ¢/lb

Analiza pieței de îngrășăminte 15 - 22 noiembrie 2023

Analiza pieței de îngrășăminte 15 - 22 noiembrie 2023
 
Repere de pe piața globală

Industria europeană a îngrășămintelor îmbrățișează ambiția Uniunii Europene de a fi neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Cu cadrul legislativ adecvat, peisajul investițional și eforturile de colaborare, se poate asigura securitatea alimentară și autonomia strategică a Europei pentru generațiile viitoare -  subliniază Antoine Hoxha, director general al Fertilizers Europe.
 
Prețurile amoniacului par leneșe cu tendință bearish accentuată pentru restul anului, până în primul trimestru al anului 2024. Săptămâna aceasta, piața globală a amoniacului s-a oprit, cumpărătorii fiind reticenți în a se angaja cu așteptarea unor prețuri mai mici pe fondul creșterii ofertelor. Nu au fost raportate oferte spot săptămâna aceasta.
Yara va înceta să producă amoniac și uree la instalația sa din Ferrara timp de două luni până la sfârșitul lunii noiembrie, invocând motive economice, conform unor surse private citate pe 15 noiembrie. Se crede că producția de nitrați din Ravenna va continua să folosească amoniac importat, mai degrabă decât amoniacul ce provine de obicei din Ferrara prin conductă. Yara are capacitatea de a produce 600.000 de tone/an de amoniac la Ferrara.
 
Există incertitudine pe piața globală a fosfatului procesat din cauza aprovizionării limitate și a absenței Chinei de pe piață. Livrările reduse de fosfat conduc la creșterea prețurilor, după ce restricțiile stricte la export au stopat livrările. Se spune că inclusiv încărcăturile deja eliberate la porțile fabricii sunt oprite de la export.
Prețurile DAP în China pentru export au fost auzite în jur de 580-585 USD/tonă FOB, dar acesta pare a fi un preț nominal, de vreme ce nu au loc exporturi noi. Comercianții se așteaptă ca exporturile Chinei să fie limitate până în 2024.
 

Piețele majore de import din Brazilia și Australia resimt o presiune atât în ceea ce privește disponibilitatea diminuată, cât și prețurile mai mari. Singurul sprijin vine din direcția monedei USD ce scade pe fondul temperării datelor privind inflația din SUA. Acest lucru ar putea duce la reducerea ratelor dobânzilor, cu ratele de trezorerie americane pe 10 ani coborând brusc în această săptămână.
 
Într-o altă ordine de idei, perspectivele pentru prețul ureei au o tendință bearish cu o lipsă acută a cererii de pe piețele majore din Brazilia, SUA și Europa. Livrările sunt ușor accesibile și complet deschise începând cu decembrie în rândul majorității producătorilor, în timp ce lipsa cererii conturează direcția prețurilor. 
 
Licitațiile de import din Pakistan, Bangladesh și Etiopia nu au putut influența diminuarea prețurilor pe piețele majore din Brazilia, SUA și Europa. Mai mult decât atât, absența unei noi licitații de import în India a agravat situația dificilă de pe piața ureei.
Prețurile CFR ale ureei din Brazilia au pierdut încă 10-15 USD/tonă în această săptămână, ureea NOLA/SUA a pierdut 86 USD/tonă (77,40 USD/tonă) de la începutul lunii octombrie, iar valorile în această săptămână au fost raportate în intervalul de 322-325 USD/tonă (290-292 USD/tonă) FOB pe barjă.
 
Cotațiile potasiului au părut slabe în ultima săptămână, pe fondul lipsei cererii și al ofertei abundente, inclusiv din Belarusul sancționat. Ofertele piețelor au fost limitate, prețurile potasiului granular din Brazilia scăzând încă cu 5 USD/tonă pentru a ajunge la un interval estimat de 335-350 USD/tonă CFR. Este de așteptat ca prețurile să coboare și mai mult în săptămânile următoare, din cauza lipsei de cerere din partea fermierilor brazilieni.
 
BHP, cu sediul în Australia, a anunțat recent că va cheltui 6,4 miliarde de dolari canadieni (CAD) pentru a crește producția minei de potasiu Jansen la est de Saskatoon, Saskatchewan, Canada, potrivit CBC News. Investițiile vor face din aceasta una dintre cele mai mari mine de potasiu din lume. „Acesta este o piatră de hotar importantă care ne subliniază încrederea în potasiu și marchează următoarea fază a creșterii companiei în Canada”, a spus CEO-ul BHP, Mike Henry. Producția din această fază de construcție este de așteptat să înceapă în 2029.
 
Stamicarbon (Grupul MAIRE) asigură contracte de licențiere și echipamente pentru două fabrici de uree de 4000 MTPD din Africa Subsahariană. Complexul integrat de amoniac și uree la scară mondială în Africa Subsahariană va avea o capacitate de 4.600 MTPD de amoniac și 8.000 MTPD de uree în două linii de producție. Acest proiect care se preconizează că va fi operațional în 2026, își propune să răspundă cererii tot mai mari de îngrășăminte de înaltă calitate din regiune și, datorită locației strategice a fabricii, la nivel global. 
 
Piața energiei
 
 

Valorile de tranzacționare ale certificatelor europene de carbon au scăzut la cel mai redus nivel din mai mult de un an la începutul lunii noiembrie, iar investitorii continuă să parieze că prețurile vor continua să se deterioreze pe fondul unei reduceri abrupte a emisiilor de combustibili fosili de la centralele electrice și instalațiile industriale din UE.
Prețurile futures pentru certificatele de emisii ale UE (EUA) pentru livrare luna viitoare au scăzut la 74,84 EUR pe 8 noiembrie, după ce au atins un record de 101,25 EUR în februarie. Contractul din decembrie a fost în medie de 86,79 EUR în acest an, față de 81,24 EUR în 2022 și 53,69 EUR în 2021.
 
Într-o mișcare proactivă menită să promoveze transparența și flexibilitatea în cadrul său de tarifare la energie, India a anunțat prețurile interne revizuite la gaze naturale pentru perioada 1 noiembrie - 30 noiembrie. Cu o abordare meticuloasă, prețul este stabilit la un preț atractiv de 9,12 USD per milion de unități termice britanice (mmbtu) pe o valoare calorică brută (GCV).
Această ajustare dinamică, care reflectă o abordare nuanțată a condițiilor de piață, arată devotamentul Indiei de a rămâne agilă în peisajul energetic care evoluează rapid. În special, prețul stabilit de 9,12 USD/mmbtu reprezintă o propunere atrăgătoare pentru părțile interesate din sectorul energetic. În plus, scăderea ușoară de 0,87% față de prețul din octombrie 2023 adaugă un strat suplimentar de detalii, oferind o perspectivă cuprinzătoare asupra fluctuațiilor de pe piața internă a gazelor naturale.
 
 
Perspective

Criza prețurilor la energie care a fost declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia la începutul anului 2022 continuă să tulbure piața europeană. Prețurile gazelor naturale au scăzut de la vârfurile de la mijlocul anului 2022, dar sunt încă de două ori mai mari decât erau înainte de invazie, iar creșterea costurilor cu energie a declanșat o scădere bruscă a producției industriale în ultimele 18 luni.
Indicele managerilor de achiziții (PMI) din zona euro, un semnal al tendinței din industrie, a fost sub 50 în mare parte din ultimele 16 luni, indicând că producția din regiune este în scădere. Cu puține semne de redresare în curs, perspectivele pentru 2024 ar putea fi la fel de slabe ca și 2023.
Experții prevăd că emisiile industriale de gaze cu efect de seră din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii au scăzut cu aproximativ 7% în 2023, comparativ cu nivelurile din 2022, în timp ce se estimează că emisiile din sectorul de producere a energiei electrice au scăzut cu până la 20% în aceeași perioadă. 

 




Etichete: cereale2023 ulei floarea soarelui raport piata cereale preț CPT floarea soarelui cotatii bursiere grau preturi cereale pret FOB Constanta tranzactionare porumb vand cumpar porumb cotatii rapita vanzare cereale tranzactionare orz grain event preturile graului 2023

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.