Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 203.50 €/t
Porumb MATIF 194.50 €/t
Rapiță MATIF 459.00 €/t
Grâu CBOT 556.00 ¢/b
Porumb CBOT 435.50 ¢/b
Soia CBOT 1,174.00 ¢/b
Șrot de soia CBOT 344.40 $/st
Ulei de soia CBOT 45.89 ¢/lb

Analiza pieței de îngrășăminte 13 - 20 decembrie 2023

Analiza pieței de îngrășăminte 13 - 20 decembrie 2023
Repere de pe piața globală
 
Sfârșitul anului și sezonul sărbătorilor care se apropie cu pași grăbiți nu se prefigurează a fi favorabil pentru cutezătorii de pe piața de uree. Cu toate acestea, se pare că Moș Crăciun a decis că fermierii au fost ascultători în acest an, permițându-le să cumpere la niveluri de cotații văzute ultima dată în vară. 

O licitație de uree granulată a unei fabrici de îngrășăminte din Indonezia a fost anulată din cauza interesului slab și a cererii indicative de 321 USD FOB, față de ultima vânzare convenită de 343 USD. 

Nici cererea slabă din Brazilia nu este o veste încurajatoare pentru producători, importatorii nefiind interesați la 320 USD pe tonă CFR, față de o cerere indicativă de 300 USD. Această opoziție pare să continue până în 2024, cumpărătorii europeni, precum și cei din SUA manifestând o lipsă de disponibilitate ce ar putea ajuta prețurile. 
Cererea din India rămâne, de asemenea, lentă, după ce autoritățile au anunțat că stocurile țării sunt la 6 milioane tone mandatate de guvern, ceea ce înseamnă că, deși se anunță o nouă licitație, este puțin probabil ca aceasta să fie mai mare de 0,5 milioane tone.

Aprovizionarea ieftină din Iran se adaugă, de asemenea, la presiunea actuală a prețurilor, cu oferta de acolo la niveluri FOB de 310 USD, cu cererea nominală de la importatorii turci și brazilieni la 290 - 300 USD. În concluzie, piața ureei rămâne în mod clar în procesul de căutare a unui nou nivel de preț, care va fi atins în cele din urmă atunci când cererea de la cel puțin unul sau mai mulți dintre importatorii principali – (Brazilia, SUA, India, UE) va intra pe piață. 
 

 
Piața fosfatului procesat a primit sprijin de la o achiziție indiană anunțată a unei cantități nedezvăluite de DAP (fosfat de diamoniu) de la o fabrică marocană la 595 USD CFR. Achiziția este legată de zvonurile că stocurile DAP din India sunt insuficiente și că autoritățile nu vor să supere fermierii în 2024, când țara va organiza alegeri parlamentare. Prețul de referință actual al DAP din India este cu aproximativ 100 USD sub vârful din 2023. 
Prețurile fosfatului procesat vor rămâne, de asemenea, susținute de China, care deocamdată pare să nu aibă intenția de a se angaja la export, cel puțin până la sfârșitul sezonului local, aprilie 2024. 
Prețul brazilian MAP (fosfat de monoamoniu) s-a menținut constant la 560 - 565 USD pe tonă pe baza CFR. În concluzie, putem spune că piața și prețurile fosfaților procesați în următoarele câteva luni sunt stabilite ca stabile până la ferme. 
 
Piața de potasiu (carbonat de potasiu) a urmat-o pe cea a ureei, prețurile MOP granulare din Brazilia scăzând la 310 - 320 USD pe tonă CFR, în scădere cu 10 USD pentru săptămână și cel mai redus nivel din martie 2021. Indicele prețurilor pieței a scăzut cu 39% de la începutul anului, când s-au atins niveluri de 500 - 515 USD pe tonă pe bază de CFR. Restul principalelor piețe din Europa și Asia de Sud-Est sunt neschimbate față de săptămâna trecută. În concluzie, perspectivele pieței de potasiu sunt, de asemenea, bearish pentru următoarele câteva luni. 

Piața amoniacului a fost tăcută în așteptarea unei corecții majore a prețurilor care ar putea avea loc la începutul anului viitor, din cauza stocurilor crescute și a cererii lente din partea consumatorilor majori. O fabrică de îngrășăminte marocană a contractat amoniac la 525 USD pe tonă pe baza CFR, față de nivelurile licitației americane de 625 USD pe aceeași bază. În plus, există un zvon pe piață că o marfă iraniană a fost vândută Turciei la 470 USD CFR, deși această vânzare nu a fost încă confirmată.
 
Piața energiei
 
TTF olandez (prețul gazelor naturale) a atins săptămâna aceasta echivalentul de 11,1 dolari MMBTU, ceea ce pune costurile de producție a amoniacului la o bază franco fabrică în Europa de Vest la aproximativ 430 de dolari pe tonă, fără costurile de emisii. Acest preț este mult sub cel mai recent preț de import convenit în Uniunea Europeană și oferă producătorilor europeni de îngrășăminte ceva la care să se gândească în perioada sărbătorilor. Sursa diagramei Barchart.
 

 
Etichete: cereale2023 ulei floarea soarelui preț CPT floarea soarelui cotatii bursiere grau pret FOB Constanta vanzare cereale preturile graului 2023 conferință cereale grain event

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.