Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 221.75 €/t
Porumb MATIF 219.50 €/t
Rapiță MATIF 476.50 €/t
Grâu CBOT 554.25 ¢/b
Porumb CBOT 406.75 ¢/b
Soia CBOT 1,142.75 ¢/b
Șrot de soia CBOT 378.40 $/st
Ulei de soia CBOT 47.11 ¢/lb

Analiza pieței cerealelor săptămâna 21-25 august 2023

AgriPortal |25.08.2023
570
Analiza pieței cerealelor săptămâna 21-25 august 2023
Repere săptămânale pe piața cerealelor
În perspectiva sa lunară, MARS și-a redus estimarea randamentului de grâu moale din UE, la 5,78 t/ha, sub nivelul de 5,79 t/ha de anul trecut dar a lăsat neschimbată estimarea producției de orz din 2023, la 4,74 t/ha, cu 6% sub 2022. Ieri, Comisia Europeană și-a redus prognoza pentru producția de grâu moale a blocului comunitar la 126,1 milioane tone (de la 126,4 milioane tone estimate în iulie) iar estimarea pentru orz a fost redusă cu 100.000 tone față de luna trecută, la 48,6 milioane tone, confirmând o scădere de la 51,5 milioane tone recoltate în sezonul 2022/23.

Raportul săptămânal Crop Progress de la USDA arată că 39% din grâul de primăvară din SUA este recoltat în primele șase state de creștere, cu 39% evaluat în stare bună, o creștere de 1% față de săptămâna precedentă. Recoltarea la grâul de iarnă este finalizată pe 96% din suprafața cultivată.

Agriculture and Agri-Food (AAFC) din Canada și-a publicat prognoza de producție actualizată, cu reduceri de randament din cauza secetei din multe regiuni ale țării. Astfel, AAFC și-a redus prognoza de producție de grâu pentru sezonul 2023/24 cu 2,1 milioane tone, la 33,2 milioane tone (33,8 milioane tone anul precedent), a redus exporturile cu 0,8 milioane tone, la 23,8 milioane tone, și stocurile finale cu 1,4 milioane tone, la 3,7 milioane tone.

Săptămâna trecută, consultanța SovEcon și-a mărit prognoza pentru recolta de grâu din Rusia la 92,1 milioane tone, de la 87,1 milioane tone cu o lună înainte. Această proiecție ar fi cea de a doua cea mai mare recoltă înregistrată din istorie, doar după volumul record al anului trecut. Consultanța avertizează însă că o creștere a estimării generale a ofertei de cereale nu va crește semnificativ previziunile de export, din cauza constrângerilor de infrastructură cu care se confruntă Rusia.

Datele Ministerului Agriculturii  din Ucraina publicate ieri arată că fermierii ucraineni au finalizat recoltarea grâului adunând o producție de 21,94 milioane tone,  treierată de pe 4,6 milioane hectare, cu un randament mediu de 4,72 t/ha. Nivelul producției din acest an este peste cel al anului trecut, când au fost strânse doar 20,7 milioane tone de grâu. Ministerul a mai spus că Ucraina este probabil să recolteze 56,4 milioane tone de cereale în 2023, în creștere față de cele 55,3 milioane tone în 2022.

Datele de export/import prezentate de Comisia Europeană au arătat că exporturile de grâu moale ale blocului comunitar până acum în sezonul 2023/24 au ajuns la 4,06 milioane tone, în scădere cu 21% față de un an în urmă. Exporturile de orz au ajuns la 1,22 milioane tone, în scădere cu 27% față de anul trecut. În Franța, principalul producător al UE, activitatea de export de grâu a rămas scăzută, doar Marocul oferind cerere regulată până acum în acest sezon.
 
Evoluția prețurilor
Ploile căzute în perioada recoltării în multe state din UE mari producătoare de cereale au făcut ca, în acest început de sezon, piața grâului să capete o anumită particularitate, cu indici mai mari ai prețurilor pentru grâul de morărit în comparație cu grâul furajer, datorită lipsei de disponibilitate a primului. De exemplu, în Germania, țară care are calitatea recoltei afectate de ploile de la începutul lunii august, actuala primă de preț pentru grâul A (13% proteine) este oferită cu 15 euro mai mult decât grâul 11,5%, iar suprataxa pentru grâul E (14% ) față de grâul 11,5% a fost de 35 euro. Față de grâul furajer, grâul A este cu 45 de euro mai scump.

Evoluția cotațiilor MATIF pentru grâul de morărit versus grâul furajer arată, de asemenea, o diferență semnificativă, după cum se poate observa pe diagramele de mai jos (sursa: barchart.com):
                    

                    
În acest context, tendința la nivel european este de mărire a diferenței de preț dintre grâul de morărit  și cel furajer, o situație care se nu se regăsește însă și pe piața românească sau pe cea de la sud de Dunăre. Dacă analizăm prețurile DAP Constanța din ultimele luni, nu observăm o adâncire a acestei diferențe după începutul noului sezon:

                              

În ciuda unei săptămâni conduse de lipsa de știri senzaționale, piețele de cereale au reușit să se întărească susținute de preocupările legate de vremea uscată pentru recoltele de primăvară din SUA precum și de estimarea unei producții mai scăzute pentru UE și Canada. Producția și oferta de la Marea Neagră continuă să crească, iar acest lucru va avea un impact asupra cererii de export din Uniunea Europeană.

Pe măsură ce în statele Uniunii Europene are loc finalizarea recoltării grâului, situația pe piață se poate schimba mai ales că producțiile generoase care vin din Ucraina și Rusia vor influența puternic piața.  Deocamdată, nu sunt multe informații despre calitatea grâului din aceste regiuni dar, dacă și aceste țări vor aduce pe piață grâu de calitate modestă, este posibil ca fermierii care au grâu cu indice proteic peste 11% să fie tot mai câștigați în acest sezon.
 

 Etichete: prețul grâului 2023 preț grâu furajer DAP Constanța prețul orzului port Constanța piața ovăzului export orz secară tranzacții ulei soia cotații export cereale cât costă o tonă de secată piața orzului portul Galați tranzacții

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.