Vremea
Septembrie 2023 - Cele mai fierbinți trei luni din istoria înregistrate ar putea avea un impact asupra agriculturii din întreaga lume, potrivit Copernicus Climate Change Service.
Date recente de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice, finanțat de UE, arată că Pământul a cunoscut cele mai calde trei luni din istorie, impactând sectoarele agricole globale.
Temperaturile record la suprafața mării și întinderea scăzută a gheții marine din Antarctica ar putea afecta producția globală de alimente din sursă marină și agricolă în regiunile de coastă. Anul, este al doilea cel mai cald după evenimentul major El Niño din 2016, care ar putea avea un impact asupra randamentului global al culturilor. Datele reflectă predicții de la OMS și de la Met Office din Marea Britanie care sugerează că cel puțin unul dintre următorii cinci ani va depăși probabil temperaturile medii preindustriale, subliniind necesitatea de a adapta practicile agricole la variațiile vremii.
Prețuri
În august, diferența de prețuri dintre boabele de soia din SUA și cea din Brazilia a fost redusă din cauza condițiilor îmbunătățite ale culturilor din SUA și a cererii puternice din China, care a determinat creșterea prețurilor din Brazilia. Cu toate acestea, prețurile din SUA s-au întărit ulterior din cauza preocupărilor legate de condițiile calde și uscate. În timp ce prețurile de export de șrot de soia au scăzut ușor, prețurile uleiului de soia au oscilat influențate de cotațiile variate ale țițeiului și a preocupărilor meteorologice, în medie mai reduse pe parcursul lunii.
Reperele săptămânii
Contractele futures pe soia CBOT s-au confruntat cu încă o săptămână de presiune, potențialele reduceri ale randamentului din cauza vremii calde din SUA, care ar putea aduce fermitate pe piața semințelor oleaginoase.
Între timp, contractele futures de ulei de palmier din Malaezia au cunoscut o diminuare din cauza stocurilor anticipate mai mari, iar valorile de tranzacționare pentru rapiță Matif au urmat exemplul. Un oarecare sprijin a fost observat în contractele futures pe țițeiul Brent, deoarece Arabia Saudită și Rusia și-au extins reducerile voluntare de aprovizionare.
Noutățile raportului Wasde al USDA - septembrie 2023
USDA crește importurile de soia din China în 2022/2023 cu 2 milioane de tone, până la un record de 102 milioane, datorită transporturilor puternice, în principal din Brazilia. Acest lucru are ca rezultat o zdrobire crescută de soia și exporturi mai mari de șrot de soia. Prognoza 2023/24 indică, de asemenea, o creștere a importurilor de soia, zdrobirii și exporturilor de șrot.

Sursă imagine: USDA
Se estimează că importul record al Indiei de 16,5 milioane de tone de ulei vegetal, în mare parte ulei de palmier și floarea-soarelui, în 2022/23 va susține cererea în creștere și va reaproviziona stocurile. În ciuda stocurilor mari preconizate, se estimează că importurile în 2023/24 vor scădea la 14,6 milioane de tone, deoarece stocurile de transport vor ajuta la atenuarea oricăror incertitudini legate de producția regională.

Sursă imagine: USDA
Prejudiciile continue aduse recoltei determină o creștere semnificativă a prețurilor uleiului de măsline, temerile legate de livrările spaniole crescând în continuare prețurile. Ca urmare, prognozele privind consumul de ulei de măsline sunt constante sau în scădere pentru 2022/23, cu excepția Turciei.
Producția globală de ulei de măsline pentru 2022/23 este acum revizuită în jos de USDA la 2,5 milioane tone.
În ciuda prețurilor ridicate ce temperează cererea, preferințele consumatorilor pentru uleiul de măsline rămân puternice, iar exporturile vor continua să crească pe piețele mai puțin sensibile la prețuri, precum SUA.
Perspective
Prognoza mondială de producție de semințe oleaginoase pentru 2023/24 este redusă cu 2,9 milioane de tone din cauza recoltelor mai mici de soia din SUA, canola din Canada și culturile de bumbac din SUA și India.
Deși creșterile de preț au temperat ușor consumul, predilecția și utilizarea obișnuită a uleiului de măsline de către consumatori îl fac dificil de înlocuit, în ciuda disponibilității abundente a altor uleiuri vegetale. Creșterea prețurilor de pe piață va continua probabil să modereze cererea în acest sezon, dar stocurile pentru anul următor vor fi slabe, în special în Uniunea Europeană, care este cel mai mare producător, consumator și exportator de ulei de măsline. Prin urmare, prețurile vor rămâne ridicate în sezonul 2023/24, mai ales dacă recolta viitoare este, de asemenea, afectată de condiții nefavorabile.