Creșterea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase ucrainene prin estul Uniunii Europene a fost uriașă în 2022. Datele vamale ucrainene arată că au fost exportate în România 3,39 milioane tone de porumb, 1,47 milioane tone de grâu și 529.689 tone de orz (prin comparație, în 2021, au fost exportate doar 526 tone de porumb, fără transporturi de grâu sau orz). De asemenea, Polonia a primit 2,08 milioane tone de porumb, 579.315 tone de grâu și 44.114 tone de orz în 2022 (în 2022 au fost importate doar 6.269 tone de porumb și 3.033 tone de grâu). La fel, cantități mari de cereale și semințe oleaginoase au mers în Bulgaria, Ungaria și Slovacia, dar și în restul blocului comunitar.
Când a început războiul dintre Rusia și Ucraina, în februarie 2022, fermierii din estul Europei au beneficiat inițial din punct de vedere financiar din acest conflict, deoarece prețurile la culturile lor au crescut brusc, în conformitate cu piețele mondiale de cereale. Cu toate acestea, ei s-au confruntat cu o concurență sporită pe piețele locale din partea cerealelor și a semințelor oleaginoase din Ucraina. Fermierilor le-a fost, de asemenea, mai dificil și mai costisitor să își transporte recoltele, deoarece multă logistică a fost îndreptată spre transportul volumelor mari de cereale ucrainene.
O scădere bruscă a prețurilor în ultimele luni s-a adăugat la îngrijorările fermierilor din estul Europei care au perspective bune de recoltă în 2023 și unele silozuri sunt încă pline cu recolte de anul trecut, aceștia dând vina pe importurile ucrainene, fără să țină cont că, de fapt, scăderea prețurilor este, totuși, o tendință globală pe care comercianții o atribuie unor factori precum exporturile puternice din Brazilia și Rusia, precum și cererii mai slabe decât se aștepta piața provenită din China.
Importurile ucrainene au sprijinit anul trecut sectorul creșterii animalelor din țările din Europa de Est, dar și din UE, deoarece seceta din vara trecută a decimat producția de porumb din blocul comunitar (inclusiv România și Ungaria). De exemplu, recolta de porumb din Ungaria a scăzut la 2,8 milioane tone, mai puțin de jumătate din cele 6,4 milioane tone din 2021 (potrivit estimărilor IGC) iar România a recoltat aproximativ 8,2 milioane tone de porumb de pe o suprafaţă de 2,47 milioane hectare, în timp ce în 2021 recolta a fost de 14,82 milioane tone raportate, de pe 2,54 milioane hectare.
Din iunie 2022, aproximativ 29,3 milioane tone de produse agricole ucrainene (din care 14 milioane tone de porumb) au fost exportate din porturile Ucrainei de la Marea Neagră, în urma acordului „grain deal”, dar cerealele din Ucraina au continuat să se deplaseze și pe uscat, deși acest lucru a fost o opțiune mai scumpă decât pe mare.
Cu toate acestea, importanța rutelor terestre va crește masiv dacă Rusia refuză să prelungească acordul care expiră pe 18 mai. Ucraina a fost al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume în sezonul 2020/21, după Statele Unite, Argentina și Rusia, dar războiul i-a diminuat acum importanța pe piața agricolă globală: IGC a prognozat că Ucraina va exporta doar 28 milioane tone de cereale în sezonul 2023/24, ceea ce ar duce-o pe locul 8 în lume ca mare exportator. Vestea bună pentru piață este că o mare parte din deficitul din Ucraina, mai ales la porumb, a fost preluat de Brazilia, care va avea o producție de aproximativ 125 milioane tone în acest sezon, cu exporturi estimate la 50,9 milioane tone, devansând livrările din SUA.
În aceste condiții, dacă prețurile la grâu și porumb au crescut după ce războiul din Ucraina a început, datorită temerilor că conflictul ar putea perturba livrările din Rusia și Ucraina - doi dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, acum au revenit la nivelurile de dinainte de război. Acest lucru se datorează faptului că Australia a înregistrat o producție record de grâu (de aprox. 39 milioane tone), că exporturile rusești de grâu au crescut de fapt, după o recoltă tot record în vara trecută (în jurul a 104 milioane tone) iar scăderea exporturilor de porumb ale Ucrainei a fost compensată de o creștere a livrărilor din Brazilia.