Intrare Căutare Căutare

EURONEXT

Grâu MATIF 206.50 €/t
Porumb MATIF 201.75 €/t
Rapiță MATIF 449.00 €/t
Grâu CBOT 550.25 ¢/b
Porumb CBOT 433.50 ¢/b
Soia CBOT 1,150.50 ¢/b
Șrot de soia CBOT 343.70 $/st
Ulei de soia CBOT 44.38 ¢/lb

Acordul „grain deal” a fost prelungit cu încă 120 de zile

Acordul „grain deal” a fost prelungit cu încă 120 de zile Ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, a declarat că a fost luată decizia pentru ca acordul pentru exportul cerealelor ucrainene să fie prelungit cu încă 120 de zile. Pe contul său de Twitter, Președintele Zelensky  a confirmat că acordul de cereale va fi prelungit cu 120 de zile afirmând că a fost luată „o decizie cheie în lupta globală împotriva crizei alimentare”. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că inițiativa „continuă să demonstreze importanța diplomației discrete în contextul găsirii de soluții multilaterale”. „Salut acordul tuturor părților de a continua Inițiativa privind cerealele Mării Negre pentru a facilita navigarea în siguranță a exportului de cereale, alimente și îngrășăminte din Ucraina”, a mai spus el. Ca răspuns la această declarație, prețurile grâului au scăzut cu peste 1%.

Pactul inițial, încheiat la sfârșitul lunii iulie și intermediat de Turcia și ONU, a reînviat exporturile maritime din Ucraina, după ce Rusia a blocat porturile țării în urma invaziei sale,  urmează să expire sâmbătă. Acordul prevede prelungirea automată pentru încă 120 de zile, cu excepția cazului în care una dintre părți decide să se retragă sau să modifice acordul.  Prin această înțelegere, Ucraina -- un importat exportator de grâu, porumb și floarea soarelui -- a transportat peste 10 milioane de tone de cereale prin Marea Neagră de la intrarea în vigoare a acordului care s-au îndreptat spre Asia, Europa și Africa, inclusiv unele mărfuri achiziționate prin Programul Alimentar Mondial al ONU.

 Etichete: prețul grâului 2022 preț porumb portul Constanța prețul orzului azi piața grâului export orz grâu furajer tranzacții rapiță cotații export soia cât costă o tonă de grâu piața florii soarelui ulei soia cotații

Mai multe știri

ȘTIRI IMPORTANTE

Copyright © 2024. All market data is provided by Barchart Solutions. Futures: at least 10 minute delayed. Information is provided 'as is' and solely for informational purposes, not for trading purposes or advice. To see all exchange delays and terms of use, please see disclaimer.