Bursa europeană pentru tranzacții de cereale – MATIF, este închisă azi cu ocazia Paștelui în calendarul catolic. Ultimul curs BNR cotează moneda europeană EUR la 4.91 LEI, iar cea americană USD la 4.16 LEI, o diferență care s-a menținut de la începutul anului
Prețul cerealelor a crescut mult în acest an, constrâns de mulți factori: evoluția prețului în Rusia, însămânțarea porumbului și a soiei în America, cererea chineză, condițiile climatice pentru culturi, relansarea biocombustibililor și prețul petrolului.
China a devenit cel mai important importator de cereale din Ucraina în acest sezon, cu o cotă de 68,5% din exportul total de orz ucrainean. Țara asiatică a importat 2,7 Mlt de cereale în iulie-februarie, comparativ cu 0,8 Mlt în sezonul trecut.
România a raportat o tranzacție la porumb pentru încărcarea din mai, la prețul de 218 EUR / t FOB CVB, arătând că originea românească începe să devină competitivă pe piața internațională.
Introducerea taxelor la exportul de cereale din Rusia inversează raportul dintre recolta veche și cea nouă, aducând o presiune suplimentară descendentă asupra prețurilor culturilor vechi din Europa
Vânzătorii de la Marea Neagră afectează prețulul grâului la marile burse de cereale deoarece preferă să vândă grâul din vechea cultură la un preț mai mic, pentru a scăpa de stocurile existențe și a face loc grâului din noua cultură care se anunță bună.
Agenția Interfax consideră că piața mondială a grâului va fi afectată până la alegerile din septembrie din Rusia, când este posibil să fie înlăturată taxa la export, până atunci guvernul rus rămâne nepăsător la necazurile comercianților.
Moscova a impus restricții la exportul de cereale în încercarea de a încetini inflația alimentară, pe fondul pandemiei și a scăderii veniturilor consumatorilor interni. Dar acest lucru nu a afectat cifra totală a exporturilor de cereale.
Se preconizează că recoltă australiană rapidă de rapiță va oferi un flux de importuri pentru Uniunea Europeană în următoarele luni, mai ales că acum Canada și Ucraina au stocuri reduse.
Anul 2020 a fost un an benefic pentru cultura de floarea soarelui în România, unul dintre cei mai mari producători de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, alături de Bulgaria, Ungaria, Franța și Spania.
China a confirmat focare de pestă porcină în cea mai mare zonă producătoare de carne de porc din țară dar specialiștii consideră că acest lucru va avea un impact limitat asupra cererii de porumb și soia pe piața mondială.