Fermierii argentinieni vor cultiva anul acesta mai puțin grâu, pe fondul existenței riscului de intervenție a statului în formarea prețurilor culturilor agricole și a cererii mari de orz furajer din partea Chinei.
FAO consideră că indicele prețurilor la cereale a urcat cu 1,2% în luna februarie, cele mai mari creșterii fiind la porumb, orez, sorg și uleiuri vegetale, stârnind îngrijorări din cauza reducerii stocurilor mondiale la aceste produse.
După licitațiile din această săptămână se pare că partenerii tradiționali ai regiunii Mării Negre și ai Europei se îndreaptă acum mai mult spre destinațiile din America: SUA, Canada sau Mexic.
Compania bancară Goldman Sachs consideră că pandemia a ridicat prețul cerealelor cu 4%, iar cererea va fi stimulată în continuare de politicile de redistribuire și de mediu, precum și de inițiativele lanțului de aprovizionare cu produse agricole.
Martinson Ag Risk Management, una dintre marile companii care acordă consultanță în comercializarea și asigurarea culturilor agricole, precizează că ”Instabilitatea este numele jocului pe piețele de cereale de acum înainte”.