Vremea
Culturile de floarea soarelui din România sunt estimate a se deteriora și mai mult din cauza condițiilor meteo de secetă, temperatura medie zilnică a aerului variind între 18 - 34°C. În prezent, plantele prezintă semințe seci, semnalând o creștere a numărului de plante sterile. Dezvoltarea plantei de floarea soarelui se află în faza de definitivare a înfloririi (50-100%) şi maturitate în ceară (20-100%). Alimentarea cu apă în profilul de sol 0-100 cm pentru această cultură este de așteptat să livreze valori satisfăcătoare, aproape de optime, doar în câteva din regiunile de creștere din țară.
Condițiile meteorologice din SUA continuă să fie urmărite îndeaproape de piață. Acest lucru se datorează faptului că 53% din culturile de soia erau în condiții de secetă cu o săptămână în urmă. Până la 30 iulie, 50% din boabele de soia erau în stadiul de formare a păstăii. Prin urmare, vremea actuală este cheia pentru formarea randamentului.
Luni au fost publicate ultimele condiții de recoltă din SUA. Începând cu 30 iulie, boabele de soia au înregistrat o scădere săptămânală, 52% fiind evaluate acum ca fiind bune spre excelente.
Am putea observa o reacție a pieței la acest lucru, deși prognoza rămâne mai blândă pentru anumite părți din Midwest pentru săptămâna viitoare. Sunt prognozate ploi în mare parte din Vestul Mijlociu, ceea ce ar putea susține potențialul de producție.
Evoluție săptămânală prețuri MATIF rapiță
Repere din ultima săptămână
Contractele futures pe grâu furajer din Marea Britanie (23 noiembrie) s-au închis luni la 197,85 lire sterline/tonă, în scădere cu 4,75 lire sterline/tonă față de închiderea de vineri. Contractele futures pentru 24 noiembrie s-au închis luni la 199,65 GBP/t, în scădere cu 4,85 GBP/t tot pentru aceeași perioadă.
Principalele culturi de semințe oleaginoase recoltate în Marea Britanie sunt rapița, cânepa și semințele de in. Cu toate acestea, importurile substanțiale de arahide, soia, floarea soarelui și sâmburi de palmier sunt procesate în țară, ceea ce duce la producerea unei varietăți de diferite uleiuri în Regatul Unit. Uleiurile vegetale și produsele derivate din uleiuri vegetale au o contribuție semnificativă la aportul de grăsimi în țară.
Uleiul de rapiță este cel mai des utilizat ulei vegetal produs și consumat în Regatul Unit, cu utilizare distribuită atât în produsele alimentare, cât și în biodiesel.
Marți pe 01 august a fost publicat raportul Serviciului Național de Statistică Agricolă (NASS), Consiliul de Statistică Agricolă, Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA), conform căruia datele pentru SUA arată că soia zdrobită pentru ulei a fost de 5,24 milioane tone (175 milioane busheli) în iunie 2023, comparativ cu cele 5,22 milioane tone (174 milioane busheli) în iunie 2022.
Uleiul produs a fost cu 2,07 miliarde de lire sterline în scădere cu 7% față de luna mai 2023, dar a crescut cu mai puțin de 1% față de iunie 2022.
Semințele de canola zdrobite pentru ulei au fost de 158.305 tone în iunie 2023, comparativ cu 147.715 tone în iunie 2022. Uleiul de canola produs a fost de 128 de milioane lire sterline, în creștere cu 7% față de iunie 2022.
Safras & Mercado a estimat că exporturile de soia braziliană vor crește până la 99 milioane de tone fără precedent în 2024, marcând o creștere de 4% față de aproximativ 95 milioane de tone pentru acest an. Anunțată vineri, 28 iulie, prognoza actualizată pentru 2023 indică o creștere cu 1 milion tone față de prognoza lor anterioară, ceea ce înseamnă o creștere cu 21% față de cele 78,7 milioane tone exportate în 2022.
Contractele futures pe ulei de palmier din Malaezia au încheiat săptămâna pe o notă mai scăzută, datorită forței continue a ringgit-ului. Cu toate acestea, preocupările legate de potențialele întreruperi ale aprovizionării din regiunea Mării Negre au atenuat amploarea pierderii. Cel mai activ tranzacționat contract pentru ulei de palmier (octombrie) s-a încheiat vineri cu o scădere de 20 de ringgit pe tonă, o scădere de 0,5%, situându-se ușor peste pragul de 4.000 de ringgit pe tonă, la 4.006 ringgit / tonă. În general, contractul a înregistrat o scădere a valorii cu 0,72 % pentru săptămână.
În ciuda deceniilor de controverse cu privire la producția și utilizarea uleiului de palmier, piața uleiului de palmier din Europa continuă să crească, datorită nivelului său de preț economic, productivității ridicate și versatilității. Este un ingredient ideal pentru mai multe utilizări, inclusiv alimente procesate, uleiuri de gătit și alte produse alimentare cu valoare adăugată.
Regiunea Mării Negre
În prognoza sa din iulie, Comisia Europeană reduce producția de rapiță în Bulgaria, comparativ cu estimarea sa anterioară. În iulie, se estimează că producția de rapiță din țară se va reduce cu 17 kilotone la 244 kilotone din cauza unei diminuări a randamentelor, punând recolta cu aproximativ 33% sub media pe 5 ani de 365 kilotone. Pe de altă parte, producția de floarea-soarelui a crescut cu 53 kilotone, până la 2,06 milioane tone. Aceasta este cu 6,2% peste media pe 5 ani de 1,94 milioane tone, dar rămâne sub nivelul de anul trecut de 2,12 milioane tone. Evoluția pozitivă lunară se datorează creșterii suprafețelor plantate cu 25.000 hectare până la 846.000 hectare.
Perspective
Cel mai important de subliniat este că volatilitatea pieței continuă deoarece oferta globală pentru acest sezon continuă să fie evaluată – prețurile reacționând la informații noi. Putem observa și piața fizică reacționând la recentele creșteri ale prețurilor.
Sezonul de comercializare 2023/24 va deveni un sezon de mari schimbări. Provocările războiului au adus transformări de neegalat în industria cerealelor și semințelor oleaginoase din regiunea Mării Negre și din lume, și impun operatorilor de pe piață să acționeze inedit, să caute noi strategii și nișe de cooperare și investiții.
Se estimează că dimensiunea pieței de ulei vegetal din Europa va crește de la 31,68 miliarde USD în 2023 la 38,79 miliarde USD până în 2028, la un CAGR de 4,13% în perioada de prognoză 2023 - 2028.
Piața este condusă în primul rând de aplicarea industrială robustă a uleiurilor vegetale pentru fabricarea de produse industriale ecologice, inclusiv cosmetice, a căror utilizare a crescut în Europa. Mai mult, consumul de produse alimentare pe bază de plante care conțin numai uleiuri comestibile/uleiuri de gătit de înaltă calitate a propulsat aplicarea uleiurilor în produsele alimentare și băuturi.
În plus, politicile de sprijin ale organismelor de reglementare, cum ar fi Directiva privind energia regenerabilă (RED) și Politica agricolă comună (PAC) a Uniunii Europene, sprijină, de asemenea, pe scară largă aplicarea uleiului vegetal în diverse industrii, inclusiv biocombustibili, alimente, hrana animalelor sau produse cosmetice.
Piața produselor organice și non-GMO nu mai este de nișă. Crește mai rapid decât piața convențională din Europa și alte regiuni globale, condusă în primul rând de Uniunea Europeană, Franța, Italia și Germania și, prin urmare, stimulează vânzările de uleiuri vegetale organice și non-GMO, inclusiv ulei de măsline, ulei de floarea soarelui, ulei de șofrănel și ulei de nucă de cocos, provocând în cele din urmă o creștere semnificativă a pieței analizate. Aceste variante de uleiuri vegetale nemodificate genetic au funcționalitate similară cu cea a uleiurilor convenționale, iar singura diferență este că acestea provin din culturi nemodificate.