Repere de pe piețele globale
Contractele futures pe uree s-au stabilizat în jurul nivelului de 410 USD/t, din cauza preocupărilor tot mai mari că conflictul Israel-Hamas ar putea cuprinde și alte țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Iranul, un mare producător de uree. Rezultatele licitației pentru uree făcută de India, în care au fost oferite 4,045 milioane tone, arată că agenția guvernamentală Indian Potash Limited (IPL) a primit oferte la 400 USD/t CFR Coasta de Vest a Indiei și 404 USD/t CFR Coasta de Est.
Aceste cifre identifică prețuri ale producătorilor din Orientul Mijlociu cuprinse între 384 - 386 USD/t FOB, valori substanțial mai mari decât costurile nete furnizate pentru livrări atât în Brazilia, cât și în SUA. Pentru expedierile din China se estimează un cost net între 386-387 USD/t FOB, cu tarife de transport către India de aproximativ 17-18 USD/t. Cu toate acestea, se pare că Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă a Chinei (NDRC) a implementat din nou o oprire a exporturilor. Prin urmare, este de așteptat ca doar aproximativ patru încărcături să participe la licitația indiană. Restul tonajului rămas pentru licitația din India (un volum total în estimat în jurul a 1,5 milioane tone) ar putea veni din Rusia, Africa de Nord și, eventual, din Nigeria.
Piața amoniacului a fost remarcabil de liniștită în această săptămână, fără a fi raportate tranzacții pe piața SPOT. Creșterea TTF-ul european pentru trimestrul I din 2024 la aprox. 55 EUR/MWh face ca costurile de producție a amoniacului în Europa să fie de 635 USD/t la poarta fabricii, excluzând taxele de emisie, ceea ce ar putea duce la reducerea producției și creșterea importurilor făcute de UE, cu prețuri cuprinse între 600 - 620 USD/t CFR.
Prețurile îngrășămintelor cu fosfat procesat sunt în creștere datorită aprovizionării limitate din Rusia, unde au demarat operații de întreținere a instalațiilor din fabrici iar exporturile din China sunt restricționate. Guvernul chinez a informat producătorii interni că cota de export pentru DAP va fi de 1 milion tone. Va exista o cotă combinată de 500.000 tone pentru MAP și TSP. Unii comercianți indică că aproximativ 800.000 de tone au fost deja extrase din aceste 1,5 milioane tone combinate, ceea ce înseamnă că nu va exista multă disponibilitate la export pentru trimestrul 4 din 2023. Ochii s-au concentrat asupra producției de MOP (clorura de potasiu) a Israelului la rafinăria ICL Group, cu o capacitate anuală de producție de 4,4 milioane tone (a patra ca mărime din lume, furnizând aproximativ 8% din produsele globale cu potasiu), dar aici nu au fost raportate întreruperi din cauza conflictului din Gaza.
Piața energiei
Conflictul din Orientul Mijlociu a făcut ca contractul futures pentru gazul naturat european (TTF) pentru trimestrul I din 2024 să se apropie de 55 EUR/MWh.
Conform previziunilor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), cererea globală de gaze ar trebui să rămână în mare parte constantă până la sfârșitul lui 2023, deoarece creșterea cererii în Asia - determinată de redeschiderea economiei chineze - a fost compensată de o scădere corespunzătoare a cererii de gaze în Europa. De asemenea, EIA a proiectat o creștere a producției de gaze naturale din SUA, exporturi relativ constante de GNL și scăderea consumului intern în sectoarele de energie electrică și industriale – ce vor limita presiunea în creștere asupra prețurilor în ultimul trimistru din 2023 și în 2024.
Producția de gaze în Europa va scădea însă în această iarnă, deoarece Țările de Jos au decis să-și închidă zăcămintele de gaze din Groningen, care reprezentau aproximativ 1% din furnizarea de gaze în Europa, de la 1 octombrie 2023. Pe partea pozitivă, totuși, livrările de gaze naturale din Rusia către China, prin conducta din Siberia, sunt de așteptat să crească cu 40%, ceea ce ar trebui să reducă, teoretic, nevoia de importuri suplimentare de GNL (gaz natural lichefiat) pentru China.
Pe de altă parte, miniștrii energiei din UE au convenit asupra unei controversate reforme a pieței de energie electrică. Proiectul își propune să protejeze consumatorii de prețurile extrem de fluctuante, cum ar fi cele care au avut loc în timpul crizei energetice de anul trecut, declanșate de conflictul din Ucraina. În plus, consumatorii și industria ar trebui să beneficieze de o producție de energie electrică mai ieftină. În centrul efortului UE se află contracte noi, pe termen lung, între guverne și producătorii de energie, în baza cărora statul intervine și compensează diferența, dacă prețul pieței scade sub un nivel convenit, iar dacă prețul este mai mare, surplusul merge la stat. Această politică este menită să creeze stimulente pentru producția internă de energie electrică și îmbunătățește și accesul consumatorilor și al industriei la prețuri mai scăzute la energie electrice în toată Europa.
Perspective
Deși se pare că aprovizionarea cu energie în Europa este sigură pentru această iarnă, marjele de siguranță relativ înguste înseamnă că prețurile energiei din regiune vor rămâne mai volatile și mai ridicate decât înainte de invazia Rusiei în Ucraina și mai mari decât în alte centre industriale, cu efect asupra producției de îngrășăminte în Europa. Prețurile mai mari și mai volatile ale energiei vor crește concurența pe piața de export, iar îngrășămintele europene vor fi necompetitive.
Fermierii europeni au avut un sezon dificil în 2023, cu secetă și inundații care au ruinat recoltele, scăzând cererea de îngrășăminte. Totuși, stocurile sunt scăzute la fermieri pentru că sunt mulți care au așteptat să facă achiziții de îngrășăminte în al patrulea trimestru din 2023 sau în primul trimestru din 2024. Prin urmare, pe piață se așteaptă o revigorare a cererii de îngrășăminte pentru lunile următoare, cu impact asupra creșterii cotațiilor globale.