Piața grâului din regiunea Mării Negre încă este confuză din cauza taxei de export a Rusiei, volatilitatea contractelor futures extinzându-se însă și asupra celorlalte piețe.
Contractele futures la grâu au început să-și ridice valorile pe măsură ce piața ia în calcul efectele valului de frig care a cuprins partea de sud a SUA, dar și alte zone ale lumii.
După weekendul prelungit, tranzacțiile futures pe piața americană la porumb, grâu și soia au fost în creștere, determinată de condițiile agrometeorelogice și de unele măsuri legislative preconizate de Congresul American.
Sărbătorile din întreaga lume (Anul Nou chinezesc, mult așteptatul carnaval sud-american de la Rio de Janeiro și Ziua Președintelui în SUA) și-au dat mâna și au dus la stagnarea tranzacțiilor cu cereale în toate zonele, dar cea mai afectată a fost America.
Oferta de grâu FOB a României nu este competitivă cu celelalte oferte europene sau cu a vecinilor de la Marea Neagră. La porumb, România se aliniază prețurilor din zonă, în jurul a 280 $ / t FOB. Consumatorii simt acum că au de ales și producătorii experimentează competiția pentru prima dată în ultimele 6 luni.
Cererea pentru achiziția de porumb din țările africane s-a îndreptat total către Argentina pentru că ofertele Ucrainei par necompetitive pentru această piață.
Sentimentul pieței a rămas negativ după apariția raportului WASDE, contractele futures la grâu și porumb urmând o linie descendentă (lucru datorat preconizatei reduceri de stocuri la grâu pentru SUA și unei cereri mai limitată de cereale făcută de China).
Așa cum era de așteptat, raportul USDA din această lună a dezamăgit așteptările pieței, preconizând reducerea stocului global de grâu. Mulți specialiști consideră că USDA dă un semnal greșit pieței cerealelor.
Contractele futures europene și americane au început săptămâna în forță, prețul Matif fiind în creștere cu 1 euro/t, iar prețul CBOT în creștere cu 10-15 cenți /t.
Pe piața internațională a grâului prețurile sunt în consolidare, pregătind terenul pentru o mare mișcare determinată de taxele impuse exportatorilor de către Rusia. La porumb, se anunță o săptămână puternică pentru contratele futures CBOT și Matif.
Autoritățile ruse introduc taxa de export variabilă, un mecanism de limitare a exporturilor de cereale, care va afecta și alte produse agricole în noul sezon.