Analize și conexiuni noi la EuroGrain Exchange 2025
Forumul EuroGrain 2025 a fost un spațiu pentru a împărtăși viziuni, a face schimb de idei și a vorbi deschis despre provocările cu care se confruntă piețele de cereale
AgriPortal | 14.04.2025
188

Într-o perioadă de profunde prefaceri economice globale, cu războaie comerciale amplificate și o volatilitate crescută a piețelor de cereale, evenimentul din 2025 a fost deschis de reprezentanți ai organizațiilor de cereale din România (Victor Beznea, ARCPA), Grecia (Alex Michailidis, S.E.E.D.Y.Z.), Bulgaria (Todor Stoykov, BAGFT) și Serbia (Sunchitsa Savovich, Sergia Grains Association) care au dat un start pozitiv pentru 2 zile de analize, discuții intense și networking strategic.
Primul panel de discuție al evenimentului - Europa Centrală și de Est, Balcanii și Marea Neagră - cel mai mare furnizor european de alimente - a abordat provocările cu care se confruntă piețele de cereale din regiunea Mării Negre, cu o sondare a activității în cele mai mari hub-uri de export de cereale - CVB și POC, ce a scos la iveală atât o un teren neuniform al finanțării agriculturii din statele din regiune, expunând nevoia de soluții de colaborare transfrontaliere, cât și alte provocări interconectate cu care se confruntă viitorul agriculturii, care fac din zonă o regiune a contrastelor.
Al doilea panel de discuții al evenimentului - Perspectiva achizitorilor asupra situației pieței. Turcia și Peninsula Iberică s-a axat pe cele 2 zone europene ca importatoare de cereale furajere și semințe de floarea soarelui, cele mai afectate de perturbările în fluxurile comerciale globale. Interesantă a fost și prezentarea unei radiografii a redresării Egiptului, după 2022, ce rămâne cel mai mare importator de grâu de la Marea Neagră, în ciuda blocajelor financiare cu care se confruntă țara nord-africană.
Al treilea panel de discuție - Piețele de cereale, Marea Neagră și Balcanii. Imagine de ansamblu a revenit la provocările logistice prezente pentru comerțul de la Marea Neagră, cu o posibilă identificare a răspunsului acestuia la tarifele comerciale, cu accent pe Dunăre și rolul ei ca o cale sigură de transport a cerealelor europene spre portul maritim Constanța. În același timp, au fost abordate și provocările agriculturii regenerative în contextul riscurilor climatice și schimbărilor generaționale.
EuroGrain Exchange 2025 a adunat laolaltă vechii parteneri dar și viitorii colaboratori, devenind – pentru al treilea an consecutiv, un forum pentru a împărtăși viziuni, a face schimb de idei și a vorbi deschis despre provocările cu care se confruntă afacerile cu cereale, mai ales în spațiul comercial actual, guvernat de turbulențe geopolitice și războaie comerciale.
